In het afgelopen jaar kon het evangelisatiewerk in veel plaatsen niet op de gebruikelijke manier doorgaan. Toch zagen we overal mooie, creatieve ideeën ontstaan. Ook voor de komende periode is het soms nog onzeker wat de mogelijkheden zijn. We hebben verschillende tips en ideeën voor het kinderevangelisatiewerk verzameld. Deze zullen we aanvullen zodra we nieuwe tips hebben. Ook na ‘coronatijd’ kunnen deze ideeen goed ingezet worden.
- Organiseer een stoepkrijtwedstrijd voor het huis. Laat de kinderen een mooie tekening maken en een foto daarvan opsturen. Ook kunnen de andere kinderen een rondje door het dorp of de wijk maken om te zien wat de andere kinderen hebben gemaakt. Download stoepkrijtwedstrijd.docx voor een voorbeelduitnodiging.
- Organiseer een vossenjacht. De kinderen kunnen samen met andere kinderen of met hun ouders op zoek gaan naar de vossen. Deel van tevoren boekjes uit met daarin een plattegrond. Laat bij elke vos iets achter dat hoort bij een bijbelverhaal. Laat de kinderen raden bij welk bijbelverhaal het hoort. Tip: geef de vossen extra boekjes voor het geval er kinderen zijn zonder boekje en laat de vossen kort een bijbelverhaal vertellen dat bij hun opdracht hoort. Download vossenjacht-in-kockengen.pdf als voorbeeld het boekje dat we krijgen uit Hervormd Kockengen.
- Organiseer een fietspuzzeltocht waarbij jong en oud van harte welkom is om mee te doen. Zorg onderweg voor wat lekkers en leuke verrassingen.
- Rijd met bijvoorbeeld een bakfiets, opvallend voertuig, mooi versierde fietsen of bolderkarren rond en deel uitnodigingen uit met bijvoorbeeld een zakje chips. Voeg een kleurplaat toe die de kinderen weer kunnen inleveren en er een prijsje mee verdienen.
- Sommige VBW’s kiezen ervoor om een wat korter moment met de kinderen te hebben, maar dan elk uur een andere leeftijdsgroep uit te nodigen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de spullen voor het knutselwerkje mee naar huis te geven en te vragen of ze het werkje de volgende dag weer meenemen om te laten zien. Ook kun je de kinderen zelf iets laten bedenken bij de bijbelvertelling in de vorm van en knutselwerkje, verhaal, gedicht o.i.d.
- Als ervoor gekozen wordt om de VBW digitaal aan te bieden is het mooi om de kinderen te vragen foto’s in te sturen die de dag erna weer kunnen worden getoond. Zo zien de kinderen elkaar en ook zie je als leidinggevende wat er van de knutselwerkjes is gemaakt of bijv. door een filmpje hoe het themalied wordt gezongen. Dat geeft verbondenheid met elkaar!
- Zorg ervoor dat je verbinding houdt met de kinderen door iets persoonlijks af te leveren en uit te nodigen. Vertel ouders wat je van plan bent te gaan doen en nodig ze eventueel ook uit.
- Organiseer een leuke wandeling met spelletjes door het dorp of de wijk. Kinderen kunnen deze in groepjes lopen. Verbind er een mooi thema aan dat bijvoorbeeld later tijdens de club nog eens terugkomt.
- Probeer de VBW buiten te organiseren. Dit kan ook in een park of een speeltuin (vraag even na bij de gemeente of er een vergunning voor nodig is). Dit is laagdrempelig en hierbij zit je niet aan regels in een gebouw vast.
- Huur een speeltuin af om daar de kinderen uit te nodigen en de club te houden. Aansluitend kunnen ze nog lekker spelen.
- Kijk op de website van IKEG voor nog meer mooie tips!
- Belangrijk om mee te nemen: het gaat er niet om dat iets zo spetterend mogelijk wordt georganiseerd. Een eenvoudige georganiseerde morgen kan ook heel zegenrijk zijn! Het gaat er niet om wat je allemaal doet, maar dat het Woord van God gebracht wordt.
- Organiseer een muziek/zangavond in een weiland.
- Organiseer een huttendorp als aanvulling/onderdeel op de VBW.
- Deel uitnodigingen uit via de openbare basisschool of deel tasjes uit met een uitnodiging bij bijv. een winkelcentrum om niet-kerkelijke kinderen te bereiken.
- Organiseer een online bijeenkomt waarin aan het einde een westrijdelement wordt verteld. Zo blijven de kinderen kijken.
- Organiseer een drive-in: alle kinderen kunnen even langskomen om hun gemaakte werkje te laten zien en bijv. een kleurplaat in te leveren. Daarnaast kun je met elk kind even een kort gesprekje houden.