Jongeren en kinderevangelisatiewerk

Kinderen vertellen over de boodschap van genade voor zondaren. Daar gaat het om bij kinderevangelisatiewerk. Ook deze zomer zetten veel jongeren zich daarvoor in, onder wie Miranda, Niels en Carola.

„Het is mooi om kinderen al jong met het Evangelie in aanraking te brengen”, zegt Miranda van Rooijen (20) uit Kockengen. Nadat ze zelf jarenlang de vakantiebijbelweek (vbw) in haar woonplaats bezocht, leek het haar leuk om als medewerker te helpen. „Samen met acht andere vrijwilligers organiseer ik deze Bijbelweek. Tijdens de vbw heb ik een dag de leiding. De andere dagen zit ik tussen de kinderen, help ik hen met knutselen en praat ik met kinderen door over het Bijbelverhaal.”

Kerkrade
Niels Stouten (21) uit Nieuw-Lekkerland gaat deze zomer voor de tweede keer naar Zuid-Limburg. Niet voor een vakantie, maar om in Kerkrade een week lang mee te werken aan kinderclubs. „Samen met zo’n honderd jongeren evangeliseren we in wijken waarin veel kinderen wonen die nog nooit over de Heere Jezus hebben gehoord.” Niels heeft geen vaste taak tijdens de evangelisatieweek „De ene dag vertel ik het Bijbelverhaal, de andere keer leer ik het lied aan en de volgende dag een Bijbeltekst. Maar wel steeds met dezelfde boodschap: dat de Heere Jezus kinderen wil schoonwassen van hun zonden. En dat, als ze de Heere Jezus kennen, ze steeds meer op Hem mogen gaan lijken.”

Lunteren
Carola Donkelaar (23) zal deze zomer actief zijn tijdens een evangelisatieweek in Lunteren. Bijbelverhalen vertellen, kinderen helpen met hun knutselwerkjes en met hen praten over wat er verteld is. Carola: „In Lunteren zetten we een grote witte tent op waarin we vier dagen lang kinderclub houden. In de middagen zijn er activiteiten voor tieners. Op de slotavond komen de ouders van de kinderen met andere belangstellenden naar de tent. Ook dan wordt er uit de Bijbel verteld.”

Kinderen die zelf geen Bijbel hebben en er graag één willen, mogen een exemplaar ophalen in de tent. „En dan hoop en bid ik dat ze er thuis echt uit zullen lezen.”

Bijzondere dingen
Tijdens een kinderevangelisatieweek maak je soms bijzondere dingen mee, aldus Niels. „Afgelopen zomer was er een meisje voor het eerst op de club. Ze had nog nooit van de Heere Jezus gehoord. Je merkte aan haar dat ze meer en meer wilde weten over die God van de hemel. Opeens stelde ze de vraag: „God is zó oud. Hoe kan Hij dan maar één Zoon hebben?” Later hebben we haar een kinderbijbel meegegeven en volgens haar moeder praatte ze ook thuis nog veel over de Heere Jezus.”

Miranda: „Tijdens de vakantiebijbelweek vragen wij persoonlijk aan de kinderen of zij thuis een Bijbel hebben. Wanneer dat niet het geval is, krijgen zij een eigen Bijbel mee. Zo was er tijdens de vbw een kind dat een Bijbel kreeg. Een aantal maanden later ontmoetten we elkaar weer. „Hé, jij bent toch van de Bijbelclub? Ik lees nog steeds uit mijn eigen Bijbel!”

Waarom zou je je in de vakantie inzetten voor kinderevangelisatiewerk? Carola: „Hier zie je wat het betekent om te geloven als een kind. Dat versterkt ook je eigen geloof.” Niels doet het vooral voor al die kinderen die nog nooit van de Heere Jezus hebben gehoord. „Ook zij hebben redding nodig.”


 

„Vertel eenvoudig”

Dieneke Kalisvaart is projectleider Evangeliestek. „Binnen het evangelisatiewerk zie ik dat veel jongeren zich willen inzetten. Tijdens de zomervakantie met een vakantiebijbelweek of tijdens een kinderclub die bijvoorbeeld tweewekelijks op een zaterdag plaatsvindt.
Het doel van deze bijeenkomsten is het doorgeven van het Evangelie. Maar dat niet alleen. Er zijn ook jongeren die zich inzetten om mee te denken over bijvoorbeeld muziek en knutselwerkjes.

Het mooie van kinderevangelisatie is dat het niet ons werk is, maar Gods werk. Hijzelf zorgt ervoor, door de Heilige Geest, dat er vruchten komen. We mogen biddend ons werk zo goed mogelijk doen. Dan wil Hij Zijn Woord zegenen.

Wat is het mooi als jongeren zich willen inzetten om de hoopvolle boodschap van genade en vergeving bij kinderen te brengen. Een belangrijk aspect van kinderevangelisatie is: breng de Boodschap zoals de Heere Jezus de Boodschap zou brengen. Hij vertelde die in eenvoud en gebruikte voorbeelden uit het dagelijks leven.”

(Verschenen op 22-06-2015 in het Reformatorisch Dagblad, puntuit)

  • 01-07-2015